Poomsen EM-kisoista Wondolle kaksi kultamitalia – Matkakertomu Portugalista

Written by Simo Siltanen on November 29, 2021

Valmentaja Essi Labartin kertomus EM-kilpailumatkasta Portugalin Seixaliin marraskuussa 2021. Kuvat: Johanna Nukari, Christian Kamphuis, Portugalin taekwondo

”Keskiviikkona 17.11. Helsinki- Vantaan lentokentältä matkaan lähti Suomen liikesarjamaajoukkueen mukana viisihenkinen Wondoryhmä, koostuen Helsingin haaran Kim Rejmanista ja Espoon Mia Knutssonista, Johanna Nukarista, Matti Huuskosesta ja Essi Labartista.

Kim oli valittu edustamaan Suomea sarjoissa yli 30 parit, Johannan kanssa ja yli 30 ryhmät Matin ja Vihdin Taekwondon Jeppe Aukion kanssa.

Mia kilpaili yksilösarjassa junioritytöissä ja alle 17 ryhmäsarjassa Lohjan Taekwondo-seuran Aino Kangasmaan ja Porin Taekwondon Helmi Riuttalan kanssa.

Johanna kilpaili yksilösarjassa alle 50 ja yli 30 parisarjassa Kimin kanssa.

Matti puolestaan edusti Suomea yksilösarjassa alle 60 ja edellä mainitussa ryhmäsarjassa Kimin ja Jepen kanssa.

Allekirjoittanut, eli Essi, oli matkassa mukana wondolaisten valmentajana.

Ensimmäinen kilpailupäivä koitti perjantaina, jolloin vuorossa oli wondolaisista Johannan yksilösarja. Kilpailijoita riitti kahdelle kierrokselle, eli ensimmäisenä piti taistella itsensä semifinaalista finaaliin. Finaaliin pääsee kahdeksan parasta. Hyvillä suorituksilla Johanna taisteli itsensä semifinaalin kolmanneksi, eli finaalissa suoritusvuoro olisi kolmanneksi viimeinen. Usein finaalissa on enää vaikea muuttaa sijoitusta, mutta tässä vaiheessa tiesin, että Johanna voisi vielä tehdä semifinaalia paremmat suoritukset ja pidin Johannaa selvänä voittajana. Johannaa valmentaessa tai nurkassa ollessa on hyvin tärkeää, ettei näytä mitään tunteita, ei pisteistä, sijoituksista tai mistään. Tunsin kuitenkin, että meillä molemmilla oli sama ajatus voittamisesta. Nyt ei vain saanut sortua hätään tai paniikkiin. Samalla ajattelin, että taka-ajoasemasta lähteminen olisikin paras mahdollinen lähtöasetelma, koska kullassa roikkuminen aiheuttaa usein turhia paineita ja sitä kautta virheitä. Finaalivetojen koittaessa ja hyvien pisteiden lävähtäessä ruutuun tunsin, ettei enää suoritusvuorossa olevalla sveitsiläisellä tai venäläisellä enää olisi mahdollisuutta kultaan jos tuomarit pitäisivät kiinni linjastaan. Tuomarit pysyivät linjassa ja kruunasivat kirkkaasti parhaimman kilpailijan voittoon, eli Johannan! Viime vuoden online MM- hopea saatiin kirkastettua Euroopan mestaruuskullaksi!!

Lauantaina kilpailuvuorossa oli Mian ja Matin yksilösarjat sekä Kimin, Matin ja Jepen ryhmäsarja. Mian sarja oli yksi kilpailuiden isoimmista, 22 kilpailijalla! Luvassa olisi siis kolme kierrosta: karsintakierros, semifinaali ja finaali. Mian tekeminen on parhaimmillaan maailman huippujen tasoa ja toivoin kovasti, että se Mia pääsisi tänään lavalle. Mia näyttikin heti kuuluvansa Euroopan huipulle ja selvisi karsintakierroksen KOLMANNEKSI! Semifinaalissa uupumus ja syksyn loukkaantumiset näyttivät hieman ottavan vallan, mutta kaikesta huolimatta Mia taisteli hienosti itsensä finaaliin. Finaalissa lopullinen sijoitus oli 7. Kokonaissijoitus siis 7/22! Huikea suoritus näinkin kovatasoisessa juniorityttöjen sarjassa! Ilahduttavinta oli kuitenkin huomata, että tuomarit pitivät Mian tyylistä ja olisivat ensimmäisen kierroksen perusteella nostaneet hänet mitaleille! Matti ei hyvistä suorituksista huolimatta ei valitettavasti päässyt finaaliin. Matin huimat ja korkeat potkut pääsevät toivottavasti vielä jonain päivänä oikeuksiinsa ja näemme Matin jatkossa finaaleissa taistelemassa mitaleista! Päivän päätteeksi Matti, Kim ja Jeppe pääsivät vielä lavalle yli 30 miesten ryhmäsarjassa. Hyvistä suorituksista huolimatta miehet jäivät tällä kertaa ilman mitalia. Vähän lisää harjoittelua yhdessä, niin mitali on myös realistinen! Erityisen onnellinen olen Matin puolesta, joka koki tehneensä ryhmäsarjassa mahdollisesti arvokilpailuhistoriansa parhaimmat suoritukset!

Sunnuntaina vuorossa oli Kimin ja Johannan parisarja ja Mian alle 17 ryhmäsarja Ainon ja Helmin kanssa. Yli 30 vuotiaiden parisarjassa kilpaili 9 paria, joista 8 pääsisi finaaliin. Sarjan kovasta tasosta kertonee se, että jokaisessa parissa oli vähintään toisella osapuolella arvokilpailumitali. Todella hyvistä suorituksista huolimatta Johanna ja Kim eivät edenneet finaaliin. Sunnuntain kilpailupäivän kruunasi Mian ryhmän HUIKEA voitto! Tytöt taistelivat itsensä semifinaalista toisena finaaliin. Finaalissa nappisuoritukset nostivat kuitenkin ryhmän selkeään voittoon!

Yhdet kilpailut- Wondoon KAKSI Euroopanmestaria! Suomen liikesarjamaajoukkue teki muutenkin historiaa nappaamalla kolme kultaa, yhden hopean ja kaksi pronssia. Valmentajana, seurakaverina ja ystävänä en voisi olla onnellisempi kaikkien näiden mahtavien urheilijoiden puolesta. Suunta on oikea! Eurooppa on nyt valloitettu, seuraavana katse kohti maailman kirkkaampia mitaleita!”

-Essi