Vuoden valmentaja – Simo Siltanen 2021

Written by Mari Aalto on December 16, 2021Suomen Taekwondoliitto palkitsi SM-kilpailuiden yhteydessä 5.12. Liedossa vuoden aikana ansioituneita. Vuoden valmentaja -tunnustuksen sai Wondon valmennuspäällikkö Simo Siltanen.

Simo aloitti valmentajan uransa Taekwondo Lahdessa vuonna 2007 oman urheilu-uransa rinnalla. Valmentamisesta tuli hänelle ammatti vuonna 2013 Wondon kahden seuran (Espoo Hwarang Team ja Helsingin Taekwondoseura) palkattua hänet täysipäiväiseksi työntekijäksi. Simo oli juuri edeltävästi valmistunut ammattikorkeakoulusta liikunnanohjaajaksi ja lopettelemassa omaa kilpauraansa.

Vuosien aikana Simosta on tullut tuttu lähes kaikille Wondon harrastajille. Hän on ollut merkittävässä roolissa pyörittämässä kahden seuran toimintaa ja ohjannut viikkoharjoituksia kaikille ikäryhmille. Simon työvuosien aikana seurojen jäsenmäärä on noussut useilla sadoilla harrastajilla. Samalla Simo on kehittänyt ottelutoimintaa huimasti eteenpäin – ryhmistä on noussut nuoria lupauksia ja tavoitteellisia urheilijoita.

Simo on jakanut osaamistaan pitämällä vuosittain ohjaajakoulutuksia seurassa, sekä toimii myös yhtenä kouluttajista Suomen Taekwondoliiton valmentajakoulutuksissa. Oma ammatillinen kehittyminenkään ei ole jäänyt välistä, sillä työnsä ohella hän suoritti yliopisto-opintoja ja valmistui vuonna 2019 Jyväskylän yliopistosta liikuntatiedeiden maisteriksi – pääaineenaan liikuntapedagogiikka. Vuonna 2019 Suomen Taekwondoliitto myönsi Simolle pronssisen ansiomerkin merkittävästä työstä Suomen taekwondon hyväksi.

Vuosien saatossa Simon valmentamat urheilijat ovat saavuttaneet kansallista ja kansainvälistä menestystä, sekä edustaneet Suomea EM- ja MM-kilpailuissa. Vuodesta 2020 alkaen Simo on toiminut myös taekwondoliiton juniorien ottelumaajoukkueen päävalmentajana.

Tämän vuoden syksyllä (elokuu 2021) tapahtui yksi Simon valmennusuran tähtihetkistä, kun hänen luotsaamansa urheilija Buğrahan Akbabaöz saavutti EM-kultaa Tallinnassa. Ansioituneen maajoukkuetoiminnan ja EM-kultakoutsauksen johdosta Simo saikin arvostetun tunnustuksen taekwondoliiton vuoden valmentajana 2021.

Kysyimme Simolta muutamia kommentteja ja ajatuksia tuoreeseen tunnustukseen liittyen:

Millaisia ajatuksia/tunteita sinulla heräsi tunnustuksen osuessa kohdalle?

”Olen otettu ja ilahtunut saamastani huomionosoituksesta. Valmentajalle tärkeimmät saavutukset ansaitaan tietysti treenisalilla urheilijoiden kehittyessä ja kilpailukentillä heidän ylittäessään itsensä ja aiemman suoritustasonsa. Mutta kyllä tälläinenkin saavutus kovasti mieltä lämmittää. Kiitos Taekwondoliitolle tästä kunniasta.”

Millainen on tyypillinen viikkosi valmentajana?

”Taekwondon valmennus- ja ohjaustyötä teen seuratasolla viikottain nykyisin 17 harjoituksen verran. Suuri osa näistä koostuu eri-ikäisten ja -tasoisten lasten ja nuorten harjoituksista. Näissä ryhmissä pyrin herättämään yleisesti innostusta taekwondon ja liikunnan harrastamista kohtaan. Samalla harjoitellaan perusteita mistä ponnistaa myöhemmin vaikka kilpakentille. 

Ottelun kilparyhmäämme pääsen ohjaamaan tällä hetkellä neljä kertaa viikossa. Tässä ryhmässä esille nousee tavoitteellisuus ja sen tukeminen, sekä ryhmäharjoittelun lisäksi yksilöllinen ohjaus. Jokaisella ryhmäläisellä on omat vahvuutensa ja haasteensa urheilijana. Arjessa yritän löytää keinoja miten voisin mahdollisimman hyvin auttaa heistä kaikkia omalla polullaan. Se ei ole aina helppoa harjoittelun tapahtuessa ryhmänä, mutta toisaalta se tekee työstä monella tavalla mielenkiintoisempaa.

Työviikkooni kuuluu myös monenlaisia hallinnollisia ja viestinnällisiä asioita, joita teen pääosin aamupäivien aikana.

Viikonloppuja valmentajan hommassa kuluu paljon. Kilpailut ja leirien ohjaamiset ovat toisaalta työn suola.”

Wondo on erittäin ylpeä ja kiitollinen Simon tekemästä merkittävästä työstä. Onnittelut Simolle valinnasta, toivokaamme menestystä myös jatkossa valmennusuralla!