Taekwondon osa-alueet

Taekwondon osa-alueet

Perustekniikka

Taekwondossa kaikki alkaa perustekniikasta, joka voidaan karkeasti jakaa seisontoihin, askeliin, torjuntoihin, iskuihin, lyönteihin ja potkuihin. Wondossa hajoitellaan tekniikoiden perusteita heti alkeiskurssista lähtien, josta sitten siirrytään vaativampiin tekniikoihin aina vyöasteen mukaisesti.

Perustekniikkaa voidaan harjoitella esimerkiksi muodossa tai parin kanssa. Tekniikoida voidaan tehdä sekä ilmaan että kohteeseen aina harjoitteesta riippuen. Parin kanssa tehtävät askelottelut tarjoavat turvallisen tavan lähteä soveltamaan opittuja tekniikoita. Kaikki soveltava harjoittelu taekwondossa pohjautuu vahvaan perustekniiseen osaamiseen.

Poomsae

Liikesarjat eli koreaksi poomsae ovat yhdistelmiä peräkkäisistä taekwondon perustekniikoista, joiden avulla harrastaja voi harjoitella kamppailua kuvitteellista vastustajaa vastaan. Ne kehittävät tekniikoiden puhtautta, rytmiä ja voimantuottoa sekä kehonhallintaa ja koordinaatiota. Poomsae-harjoittelussa on tärkeää edetä askel kerrallaan, jotta kunkin liikesarjan merkitys avautuu ennen siirtymistä vaikeampaan. Liikesarjoissa voi kilpailla harrastajatasolta aina MM-tasolle asti. Värivöille on kahdeksan Taeguk-liikesarjaa ja mustavöisille yhdeksän Yudanja-liikesarjaa. Näiden lisäksi harjoittelemme Wondossa myös mm. Gi Chu ja Pyong Ahn liikesarjoja.

Kyorugi

Ottelu eli koreaksi kyorugi on vastustajan kanssa käytävää kamppailua. Se voi olla ennalta määrättyä askelottelua tai sitten täysin vapaata. Taekwondon kilpaottelussa täyskontakti on sallittu ja otteluissa nähdäänkin usein nopeita ja kekseliäitä potkuja. Tarkoituksena on saada pisteitä vastustajan panssariin kohdistuneista potkuista tai lyönneistä sekä päähän kohdistuneista potkuista. Wondossa ottelutekniikoiden harjoittelua tehdään kilpaottelun säännöt mielessä. Harjoitteluun sisältyy muun muassa otteluliikkumisen, potkujen tehokkaan tekotavan sekä ottelutaktiikan, pelisilmän, opettelua. Taekwondon kilpaottelu sai olympialajin statuksen vuonna 2000.

Hosinsul

Taekwondon itsepuolustus eli koreaksi hosinsul on aseetonta puolustautumista vastustajaa vastaan taekwondon perustekniikoita soveltaen. Parhaimmillaan hosinsul-taidot mahdollistavat puolustautumisen ilman, että vastustajaa vahingoitetaan pahasti. Hyökkäystilanteita saattaa pystyä ennakoimaan ja välttämään tai hyökkääjää puhumalla rauhoittamaan tai ennättää poistua paikalta ennen hyökkäystä. Itsepuolustuksen harjoitteleminen on suotavaa sekä oman turvallisuuden, moraalisten seikkojen että Suomen lain kannalta. Moni lamaantuu hyökkäystilanteessa. Tilannestressi voi saada aikaan ylireaktion. Itsepuolustuksen harjoittelu opettaa reagoimaan riittävän ajoissa ja oikealla tavalla ja se antaa myös tervettä itseluottamusta. Turvallisesti toteutetuissa itsepuolustusharjoituksissa voi löytää tekniikkavalikoimaan ne, jotka sopivat luontevimmin itselle olipa ikä, sukupuoli tai muu tekijä mikä tahansa.

Kyukpa

Kyukpa eli murskaus on menetelmä, jolla taekwondo-oppilas voi testata tekniikoidensa voimaa, nopeutta, tarkkuutta ja rohkeutta. Sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi laudat ja tiilet. Yleisimmät murskauksessa käytettävät vartalon osat ovat nyrkki, kämmensyrjä, jalan ulkosyrjä, päkiä tai kantapää. Murskauksen onnistuminen riippuu tekniikan nopeudesta, voimakkuudesta ja voiman oikesta suuntaamisesta. Vaikka isku olisi kuinka nopea ja voimakas, murskaus ei onnistu, ellei voima suuntaudu oikealla tavalla murskattavan kohteen läpi. Tässä korostuu keskittymisen ja oikean asenteen osuus.

Murskausta ei ole hyvä harjoitella päivittäin, sillä keho joutuu siinä tarpeetoman suureen rasitukseen, mutta esimerkiksi lajinäytöksiin murskaukset tuovat hyvän vau -efektin. Murskausta arvostetaan myös kilpailulajina maailmalla ja kilpailla voi niin käsitekniikoissa, murskauspotkuissa (voima, korkeus, pituus) kuin nopeudessa ja murskausradallakin. Kasvuikäisten murskausharjoittelussa tulee olla erityisen huolellinen, jolloin painopiste on oltava ehdottomasti taitomurskauksessa (vähän vastusta, vaativat tekniikat) eikä voimamurkauksessa (paljon vastusta, yksinkertaiset tekniikat).